Verslag NK-veteranen 2023 (12 + 13/8-2023)

Zoals u wellicht vernomen heeft Nico Veldman namens ASV Celeritas deelgenomen aan het NK-veteranen 2023 samen met Ben van Assema van JBV Schoorl. Het Nationaal kampioenschap werd gehouden in Dongen (West-Brabant) en het werd gespeeld over twee dagen. Er hadden 62 teams ingeschreven. Deelname is mogelijk vanaf 55 jaar. Spelvorm: Doubletten.

Nico en Ben waren goed bezig zaterdag 12 augustus en hadden zich uiteindelijk gekwalificeerd bij de beste 16 teams.
Er werd zaterdag op tijd gespeeld: 1 uur + maximaal 2 mênes. De uitslagen waren de 1e ronde winst 13–2, 2e ronde verlies 10-11, 3e ronde winst 13-6, 4e ronde winst 13-12, 5e ronde verlies 3-13.
Doordat Nico en Ben de vijfde ronde ruim verloren was het afwachten of zij door waren naar de laatste 16. Uiteindelijk stonden zij op basis van 3 winst en voldoende weerstandspunten 15 (Buchholz punten) na 5 ronden Zwitsers op plek 15. Dat betekende dat zij door waren naar de knock-out fasen op zondag 13 augustus 2023.

Vanaf de achtste finales werd er gespeeld op rangschikking en dat betekende dat zij als nummer 15 moesten aantraden tegen de nummer 2 van de voorronden op zaterdag.
De achtste finale op zondag speelden zij tegen Henk de Kwaadsteniet en Bart Scholten (beiden lid van P.U.K. Haarlem). Na een achterstand opgelopen in de beginfase (1-5) wonnen Nico en Ben met 13-5.

Vervolgens kwamen zij in de kwartfinale en moesten ze aantreden tegen Junior de Jong (P.U.K. Haarlem) en Ferdinand Wiese (’t Zwijntje Apeldoorn). Wederom kwamen zij op achterstand in de beginfase (1-6). Vervolgens pakken Nico en Ben een mêne van zes punten. Niet normaal. Ben schoot twee carreaus en Nico plaatse alle boules erbij.
We komen dus met 7-6 voor en winnen de partij uiteindelijk met 13-8.

De halve finale brak aan en zij moesten tegen tweevoudig Europees kampioen veteranen Rajen Koebeer.
Rajen Koebeer (Les Bohemièns de Petanque uit Amsterdam Osdorp) speelde dit keer met Thomas van Drunen Littel (P.U.K. Haarlem). Nico en Ben begonnen goed aan de wedstrijd en namen een ruime voorsprong en die gaven zij niet meer uit handen. Zij wonnen dik verdiend met 13 tegen 1. De tegenstanders gaven aan vermoeid te zijn en niets lukte meer bij ze.

Nico en Ben door naar de finale. Ze moesten spelen tegen de huidige Nationaal kampioen veteranen Ad Wagenaars en Stan Visser (beiden lid van JBC ’t Dupke uit Sint-Michielsgestel. U moet weten dat Ad Wagenaars en Stan Visser deel uitmaken van het NPC-team dat in de topdivisie uitkomt. Het afgelopen seizoen is team ’t Dupke voor de tweede keer achtereen kampioen geworden van de Top divisie.

In de finale tegen Ad Wagenaars en Stan Visser begonnen Nico en Ben wederom uitstekend. Nico plaatse goed en Ben schoot goed en zij kwamen op een 9-2 voorsprong. De tegenstander brak niet en kwamen terug in de wedstrijd. Het werd 9-6. Onze ruime voorsprong was verdwenen en vervolgens werd het 10-7 en daarna 11–8.

Toen kwam, zo bleek achteraf, de beslissende mêne. De tegenstander lag op punt bij het but en Nico en Ben hadden ieder nog twee boules en de tegenstander nog één boule. De situatie lag wel moeilijk. Nico zijn boule lag vlak achter het but. Ben wilde toch schieten. Het was riskant want Nico zag gevaar dat zijn boule eruit zou gaan met een klos. Dan zou de tegenstander met vier punten liggen en moesten wij er maar zien bij te komen. Het eerste schot van Ben was mis. Tjonge zei Nico wat gaan we doen? “Ik ga nog een keer schieten” zei Ben. Nico zei: “weet je het zeker?”  “Ja hoor ik ga ervoor” zei Ben. Ben schiet vervolgens de boule van Stan er clean uit en we liggen weer op punt. De tegenstander Stan plaatst zijn laatste boule toch weer op punt vlakbij Nico zijn boule en het but. Nico vraagt aan Ben wat hij moest doen want we waren allebei de mening toegedaan dat we nu niet meer konden schieten (te veel risico). Ben zei: “plaats je boule richting boule tegenstander en dat is ook richting but”. Nico deed precies wat Ben zei en voerde de worp perfect uit. De climax hiervan was dat Nico de boule van Stan wegdrukte en met twee boules op punt kwam te liggen en daarmee de partij besliste.

Wat er daarna gebeurde weten zij niet precies meer maar er kwam spontaan een vreugdesprong en het besef dat zij Nationaal kampioen waren geworden bij de veteranen. Wat een eer.

Voor nu zijn zij vooral erg trots op hun prestatie en was de terugreis naar Alkmaar/Warmenhuizen feestelijk en erg gezellig. Een droom van ze is uitgekomen.

4 reacties

Naar het reactie formulier

  • Jan Quax op 23-08-2023 om 07:18

  Mooi verslag van een prachtig kampioenschap. Van harte gefeliciteerd !

  • Ivonne van Hielten op 17-08-2023 om 10:03

  Gefeliciteerd Nico en Ben.
  Het verslag nam ons mee in de strijd. Spannend hoor.

  • Dirk en Marian op 16-08-2023 om 10:56

  Mooi verslag van een prachtige strijd en verrassende finale. Proficiat Nico en Ben.

  • Dick op 15-08-2023 om 14:53

  Zowaar een prestatie van formaat.

Reacties zijn uitgeschakeld.