Interview met Sipke de Witte

Het leuke van petanque is dat je er heel lang en tot in hoge leeftijd aan kunt deelnemen. Daarvan getuigt het oudste lid (90 jaar) van onze vereniging. Ieder is hem vast wel eens tegengekomen en zag hoe hij met een geheimzinnig glimlachje zijn boule bij het butje plaatst, om daarna met gepaste trots de worp van de tegenpartij af te wachten. Voor mij een rede om eens een praatje met hem te maken. Op 30 september 2019 spreken we af in de kantine van Celeritas. Het is nog vroeg en er hangt een serene rust in het gebouw. Voor het raam nemen we plaats zodat de kantinedienst direct ziet wie er de deuren heeft geopend.

“Hallo Sipke, hoe ben je in aanraking gekomen met petanque?”
“Op onze vele reizen met de camper kom je overal het spel tegen. Het is altijd gezellig om met de andere kampeerders te spelen. Ik vond het altijd al een leuke bezigheid. Zo’n twintig jaar geleden bezocht ik al Celeritas Petanque. In de kantine hing toen een dikke rookwalm en ook de begroeting deed ons besluiten om van het lidmaatschap af te zien. Mijn vrouw werd ziek en de kinderen moedigden mij aan om eens buiten de deur een bezigheid te zoeken. Ik had een brochure van Celeritas-Petanque gezien en ben er op afgestapt. Dat is alweer zo’n vier jaar geleden. Tijdens de aanwezigheid van de hulp kon ik er even tussen uit. Het was een moeilijke tijd.
Ik vind Petanque een leuk spel en het is ook altijd gezellig om hier te komen”

“Heb je nog andere hobby’s?”
“Ik bridge graag, dat doe ik iedere dinsdag in de Mare Nostrum.
We, mijn vrouw Josje en ik, hielden ook veel van reizen. Nadat de caravan verkocht was hebben we een camper aangeschaft. We reisden wel zo’n zes maanden per jaar. De allereerste reis ging naar India. Dat idee kwam van mijn vrouw. Ze had er over gelezen in de krant, dat er een groepsreis was die er naar toe ging. Ik vond het niks. We wilden op ons zelf, maar hebben wel aan de reisorganisatie in Twente om informatie gevraagd. Zij hebben ons goed geholpen, ook met het aanvragen van de visums. We zijn door Iran gereisd, een heel bijzonder land. Gelukkig hadden we een Iranese buurman, die schreef een brief in het Iranees, dat we toeristen waren uit Amsterdam en of men ons kon helpen. Dat heeft goed gewerkt. In Pakistan reden we door zeshonderd kilometer woestijn. Er waren weinig reizigers, wel kwamen we rugzaktoeristen tegen. De reis naar India werd de reis van ons leven! Ook zijn we naar Amerika geweest. De camper is verscheept en hebben er zes maanden rond gereden.”

“Wat voor werk heb je gedaan?”
“Ik was consulent in het onderwijs. Dat hield in dat ik de contacten legde voor het leerlingenstelsel van de ambachtsschool. Men ging een dag naar school en de andere dagen was de opleiding in de praktijk. Ik had toezicht over de arbeidsovereenkomst.”

Betty komt binnen en we krijgen het eerste bakje koffie.

“Doe je ook mee aan competities?”
“Zo af en toe. Ik heb aan de zomer drive mee gedaan. En ook aan de Tet a Tet. Nu doe ik niet zo veel meer. Er is nog kwintetten, of hoe het ook mag heten.”
Langzamerhand komen de leden binnen. Het emmertje met de namen van de spelers wordt gevuld. Men pakt nog even een bak koffie. Het is gezellig. De zon schijnt, men heeft er zin in. Geroezemoes klinkt door de kantine.

“Sipke, dank je wel voor dit gesprek.”

Op het bord zoeken we onze medespelers en vertrekken naar de banen. Nog even en er wordt weer met een geheimzinnig glimlachje een boule bij het butje geplaatst.

Marian Langereis

3 comments

  • Tim on 03-11-2019 at 12:08

  Wat leuk om te lezen over mijn opa. Mooi geschreven en heel herkenbaar. Groet, kleinzoon Tim

  • Else Wever-Swaan on 12-10-2019 at 21:46

  Een heel leuk interview. Sipke kan inderdaad goed spelen en is een plezierige en sportieve medespeler. Vandaag, tijdens het herfsttoernooi, heb ik dat zelf weer ervaren. We hebben samen een partij gespeeld en …..samen de partij gewonnen. .

  • Jos Bunel on 07-10-2019 at 19:36

  Leuk intervieuw,Ik hoop dat Sipke nog lang van beide spelletjes kan genieten.
  Groet jos Bunel

Comments have been disabled.