Franse Avond – 18 maart

Het is alweer lang geleden dat er een Franse avond bij Celeritas was. “2017” zie ik in mijn verzamelmap foto’s terug, maar ook in 2018 ging men op de Frans tour.
Nu is het weer zover. Al weken is een groep bezig om het te organiseren. Rond 16.00 uur worden we verwacht. Ik ga iets eerder en de organisatie staat met witte blouses en rode sjaaltjes op ons te wachten. Ze zijn er klaar voor. De zaal is versiert met grote schilderijen die een Frans café uitbeelden en de afbeelding van twee accordeonisten hangt aan de andere kant. De tafels zijn gedekt. Om vier uur zijn de deelnemers met een kop koffie of thee met een macaron aangeschoven en is er een heerlijk geroezemoes van hun stemmen. Franse achtergrond muziek is zorgvuldig uitgezocht door Kees de Graaf.

Willem Haver opent deze middag in prachtig Frans en hoewel niet iedereen deze taal machtig is begrijpt men elk woord. De kaarten worden geschut en de deelnemers krijgen een speelkaart. Er zijn drie rode en drie zwarte van elk nummer. Men zoekt al vragend naar de gelijke nummers en dan mag men gaan spelen. Het wordt tripletten, maar de groep mag zich ook splitsen. Het weer is goed en de groepjes zoeken een baan op. Zo populair als het bos was, is nu baan vijf favoriet. Een drukte van jewelste. Ook op andere banen wordt de strijd gestreden.

Tijdens de eerste pauze worden we getrakteerd op uiensoep en een punt quiche. De verschillende smaken taart en ook de soep zijn door het team gemaakt. Tijdens het eten is het weer reuze gezellig. Oude vrienden zijn aanwezig en velen hebben ook hun partner meegenomen.

Voor het tweede spel zijn opnieuw de kaarten geschud. Sommigen gaan weer naar buiten en enkelen verkiezen de hal.
Na dit tweede gevecht om de meeste punten worden we opgewacht met een plankje Franse kaas en stokbrood. Else Wever neemt de uitslagen in ontvangst en even later worden de winnaars bekend gemaakt.

De poedelprijs gaat naar Joanneke Huurman. Dan is het verrassend dat drie personen dezelfde uitslag hebben: Rob Veenis, Harm Draisma en onze gast Agnes de Konnigh met elk + 16 punten. De hoofdprijs is voor Michel Icke met + 19.

We hebben allemaal vijf lootjes gekregen. De verloting volgt en veel deelnemers gaan met een fijn cadeau naar huis.
We krijgen allemaal nog een rood geruit zakje met Franse frietjes. Top!
Er is nog heel wat te vertellen en er wordt nog lang nagetafeld.

Dick Icke bedankt de organisatie voor deze bijzondere dag.
Beste Loes, Martine, Anneke, Els, Else, Ria, Tineke, Willem, Kees en niet te vergeten; Lyda van der Zee. Op de avond kon ze door een zere knie niet komen, maar haar heerlijk gebakken quiche mochten we ook uitkiezen.

Hartelijke dank voor deze mooie dag.
Jullie zijn kanjers!

Klik hier voor de foto’s