Celeritas Petanque 25 jaar!

Vandaag is het 25 jaar geleden dat “de jeu de boules afdeling”van Celeritas is opgericht.

Het toenmalig bestuur van de korfbalvereniging Celeritas o.l.v Ebel Keijzer was van mening dat voor een goed bestaansrecht de vereniging nodig aan uitbreiding toe was. Er was al heel veel energie gestoken in het werven van korfballers maar dat wilde niet meer lukken. Een commissie van wijze mannen moest kijken wat de oplossing was om dit dreigende leden tekort op te lossen. Als bestuurslid was ik een van hen. We hebben gekeken naar samen gaan met andere sportverenigingen, naar fuseren met korfbalverenigingen maar ieder had zijn eigen complex en geen interesse in fuseren of samengaan.
Nou was ik elk jaar aan het boulen met familie leden op ons jaarlijkse APK of wel, het Abbes Pinkster Kamp. Eerst was het een “spelletje”. Maar, het werd ieder jaar leuker en ieder jaar serieuzer. We wilden het vaker doen en het liefst in de buurt. Dus zodoende samen met diverse familieleden op zoek gegaan naar een jeu de boules vereniging. We zijn ook op bezoek geweest bij L’Autre Chemin. De ontvangst viel een beetje tegen. Wij waren vijftigers en daar liepen veel ouderen. Toen ik dus later mijn familie vertelde dat bij Celeritas misschien wel een boules afdeling opgericht kon worden waren zij direct enthousiast. Ieder ging in zijn kennissenkring kijken of er nog meer liefhebbers te vinden waren. Met zwager Huub filosofeerde ik hoe een jeu de boules afdeling bij Celeritas er uit zou moeten zien. Het moest vooral een sociale vereniging worden waar iedereen zich thuis zou moeten voelen. Aan nicht Elsa (met wie ik op het APK altijd al de spelen organiseerde) vroeg ik of zij interesse had om te helpen bij het opzetten van de afdeling. Zij reageerde enthousiast. Op een gegeven moment hadden we via via een kleine veertig liefhebbers die wel lid wilden worden als er een afdeling opgericht werd.
En zo gebeurde het dat we op 16 April 1996 een bijeenkomst hadden met alle geïnteresseerden. Er werd die avond besloten dat ik voorzitter zou worden. Nicht Elsa die naast mij zat te notuleren werd meteen secretaris. Die avond was er een “Jeu de Boules Commissie”.
Het hoofdbestuur van de Korfbalvereniging was heel blij. 40 Leden erbij dat was meteen de redding van de club. Op de Robonsbosweg werden 8 baantjes aangelegd met gravel als ondergrond. Daar speelden we onze partijtjes en hadden we ons eerste toernooi samen met een club uit Lijnden. Die dag hebben we veel geleerd over o.a. hoe organiseer je een toernooi en wat doet de NJBB.
Na de verhuizing naar de Groene Voet en de aanleg van banen door eigen leden!!, maakten wij na een open dag een geweldige groei door. Binnen een paar maanden zaten we op 120 leden. De Jeu de Boules Commissie werd Petanque afdelings-bestuur, een volledig bestuur met afvaardiging in het Hoofdbestuur. Korfbalvereniging Celeritas werd “Alkmaarse Sport Verenigng Celeritas”.
Ik zie nog de ontsteltenis op de gezichten van de korfballers toen “hun” bar na dat ze terug kwamen van vakantie helemaal bezet was door boulers. In mei 1999 kwamen er plannen voor een boulodrome, een hal die mede door heel veel zelfwerkzaamheid tot stand gekomen is.
Nu na 25 jaar zijn we nog steeds bloeiend en groeiend en is de petanque de basis geworden van de A.S.V. Celeritas. Als ik samen met oud bestuursleden van de petanque op ons mooie complex loop zijn we apetrots dat Celeritas nog steeds, ondanks zijn grootte een heel mooie en sociale vereniging is.

Herman Abbes

2 reacties

  • Stef Anink op 17-04-2021 om 17:14

  Gefeliciteerd met dit jubileum! En wat een leuk stukje geschiedenis Herman!
  Hopelijk kunnen we er in het najaar samen een mooi feest van maken!

  • Ivonne van Hielten op 15-04-2021 om 20:10

  Wat interessant om te lezen hoe deze vereniging tot stand is gekomen. Bedankt Herman, de inzet van de mensen van het eerste uur en alle vrijwilligers, die het mogelijk maken onze club te laten voortbestaan, om deze leuke in- en ontspannende sport te kunnen blijven beoefenen.
  Proficiat!

Reacties zijn uitgeschakeld.